Kletsen over etsen

Meester etser Reinder Holman zal op zaterdag en zondag 19 & 20 augustus in Museum Sloten bijzondere demonstraties verzorgen die de techniek van het etsen uitleggen. Deze bij veel grafische kunstenaars populaire maar complexe techniek vergt niet alleen veel creativiteit maar ook veel vakmanschap en kennis. Tijdens deze demonstraties maakt Homan gebruik van een kleine drukpers zodat het publiek ‘de geboorte van een ets’ kan meemaken.

Bij het etsen krast de kunstenaar met een naald in de waslaag op een koperen of zinken plaat. Met een zuur laat men de lijnen uitbijten in de plaat. Hoe dieper men etst, hoe meer inkt de groef kan bevatten en hoe zwarter de lijn uiteindelijk wordt op het papier tijdens het drukken. Zo creëert de ervaren etser een heel scala aan grijs- en zwarttinten. Een kwaliteit van etsen is bijvoorbeeld dat zelfs het aller-dunste lijntje haarscherp blijft. Dat bereikt men met geen enkele andere techniek.

Etsdemo

Ook zal Homan toelichting geven op de vele schitterende etsen van zijn hand die op dit moment in Museum Sloten te bewonderen zijn. Belangstellenden krijgen daarbij uiteraard de gelegenheid om vragen te stellen over zijn werk en over de bijzonderheden van de etstechnieken.

Sinds 1 april is in Museum Sloten een expositie ingericht onder de titel “Van Binnen Naar Buiten en van Buiten naar Binnen”. Behalve de etsen van Homan bestaat deze expositie ook uit de werken van zijn vrouw, de beeldhouwster Sofie Hupkens(beelden & bronzen). Met deze expositie markeren zij het feit dat zij inmiddels vijf-en-twintig jaar samen wonen en werken onder één dak in Gaasterland. Deze expositie is tot 28 augustus in Sloten te bezoeken.

De demonstraties van de kunstenaar Reinder Holman vinden plaatst op zaterdag 19 en zondag 20 augustus tussen 14:00uur en 16:00uur en zijn gratis toegankelijk.